iPhone har nu sålts i exakt 10 år

29 Jun 2017

Om vi lägger detta med tidszoner åt sidan för en kort stund, och låtsas att vi är på amerikansk istället för svensk mark, så kan vi idag den 29:e juni 2017 konstatera att det är exakt 10 år sedan som Apples mobiltelefon iPhone började säljas i butiker. Så här formulerade sig Apple i pressmeddelandet innan säljstarten:

iPhone goes on sale in the US on June 29, 2007 at 6:00 p.m. local time through Apple’s retail stores and AT&T’s select retail stores. Apple’s online store will be taking orders for iPhone beginning at 6:00 p.m. PDT.

Samtliga 164 Apple Store-butiker i USA höll öppet till midnatt, eller åtminstone att det skulle ha varit så. Maximalt två iPhone per kund var tillåtet att köpa och priset var 499 dollar med 4 GB lagring och 599 dollar med 8 GB lagring. Totalt sålde Apple 270 tusen – eller 0,27 miljoner – iPhone under de 30 timmarna som återstod av det andra kalenderkvartalet år 2007. 

Macpatrics fokus är Mac, men den här 10-årsdagen för iPhone är ändå värd att uppmärksamma som en nyhet. En snabb jämförelse mellan den ursprungliga modellen år 2007 och senaste modellen (iPhone 7) visar på två huvudsakliga förändringar som kan sammanfatta hela resans gång de senaste 10 åren: evolution och bättre specifikationer.

Men först en titt på den succé det blev, innan en genomgång av evolutionen.

Försäljningen över 10 år

För att vara en mobiltelefon med så väl tilltagen prislapp har försäljningen imponerat. Till och med slutet av mars i år hade Apple enligt officiella sammanräkningen sålt 1,16 miljarder stycken iPhone till ett värde av drygt 745 miljarder dollar motsvarande drygt 6300 miljarder kronor med växelkursen 8,5 kronor/dollar. Det känns nästan lönlöst att försöka jämföra drygt 6300 miljarder kronor med något. Räcker med att konstatera att det är sinnessjukt mycket pengar. Hur mycket av detta som i slutändan blev ren vinst lär vara en ganska rejäl summa.

Så här antalet sålda iPhone sett ut kvartal för kvartal sedan lanseringen 2007:

Trots denna stora succé så har iPhone ändå inte vunnit mer än cirka 15 procent av den globala marknaden för nyförsäljning av smartphones.

Åter till produktfokus. Minns ni vad som förbättrades och förändrades när varje ny modell släpptes? Macpatric ger här en snabb genomkörare:

iPhone (iOS 1) – 2007

Denna modell var den första. Modellen annonserades dock redan i januari 2007 av Steve Jobs på Macworld Expo i USA. På en hel del punkter var den första modellen en ganska dålig mobil, men dessa brister tog Apple tag i successivt under resans gång och kom ikapp konkurrenterna. Det viktigaste med första modellen, som skulle kunna klassas som "proof-of-concept" är det som jänkarna kallar "foundation". Det vill säga grunden. Det underliggande som går att bygga vidare på och som är en startpunkt för den evolution för produkten som komma skall. Denna "foundation" handlade bland annat om ett genomtänkt grafiskt gränssnitt som är optimalt tillsammans med en bra pekskärm samt ett utvecklingsbart operativsystem, det som idag heter iOS.

Bland bristerna fanns exempelvis att mobilen saknade 3G, saknade GPS, låg långt efter konkurrenterna på kamerafronten (saknade kamera på framsidan för selfies och videosamtal, saknade kamerablixt, saknade stöd för videoinspelning, saknade autofokus med mera) samt ej kompatibel med MMS. Det gick heller inte att installera appar.

Efter lanseringen i USA den 29:e juni 2007 dök den senare upp i enstaka andra länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Den lanserades aldrig i Sverige.

iPhone 3G (iOS 2) – 2008 – 3G & GPS

Denna modell blev den som fick symbolisera den globala lanseringen av iPhone. Den annonserades på Apples WWDC i början av juni 2008 och lanserades samtidigt i stora delar av världen (inklusive Sverige) den 11:e juli 2008. Då var Telia den enda operatören som sålde mobilen i Sverige, men de övriga operatörerna skulle på sikt också börja sälja mobilen även om det dröjde något sett till tid och vilken modell som då var den senaste.

I stora drag behöll iPhone 3G designen från föregående iPhone samt att modellen förbättrades med 3G och GPS. Tack vare systemversion 2.0 av iOS blev det möjligt att installera appar via App Store, men trots denna glädjande nyhet saknades möjlighet till multitasking som skulle rättas till senare i utvecklingen av iOS.

iPhone 3GS (iOS 3) – 2009 – videoinspelning, MMS & ÅÄÖ

Den yttre designen på mobilen behölls. Kameran förbättrades med autofokus och uppgraderades till 3 megapixel, samt stöd för videoinspelning (640 x 480 pixlar). Men fortfarande ingen kamerablixt och fram för allt ännu inte någon kamera på framsidan för videosamtal och selfiebilder. Ytterligare evolution är att mobilen fick inbyggd kompass (positivt för exempelvis kartprogram) samt att skärmen uppgraderades från att tidigare ha haft stöd för att visa maximalt 262 tusen färger till de 16,7 miljoner färgerna som vi varit vana vid i åratal att ta del av hos persondatorer (Mac / PC).

Denna iPhone-modell blev också den första att out-of-the-box ha svenskt skärmtangentbord. ÅÄÖ med andra ord. Nu slapp man använda "tangenterna" A och O för att via en omväg skriva å, ä eller ö. En annan efterlängtad nyhet var MMS-stödet. Stödet för MMS hamnade även i iPhone 3G, men inte i första iPhone – via iOS 3.

iPhone 4 (iOS 4) – 2010 – Retina, kamerablixt & selfiekamera

Rejält ny yttre design för mobilen. Istället för rundade kanter blev det icke-rundade kanter. Det enda som var rundat var de fyra hörnen, men med icke-rundade kanter. Det som sticker ut mest från denna modell är att iPhone till slut fick en kamerablixt och en kamera på framsidan för selfiebilder och videosamtal. God tvåa på "utstickarlistan" är bildskärmen vars upplösning dubblerades i bägge riktningar: från tidigare 320 x 480 till 640 x 960 pixlar alternativt uttryckt från 163 till 326 pixlar per tum vilket Apple valde att marknadsför som "Retina-skärm". All text på skärmen blev betydligt skarpare och behagligare att läsa.

Det var denna modell som "Antennagate" gav upphov till. Det var mycket på grund av den nya yttre designen där antennerna för mobilnätet och Wifi sträckte sig runt mobilen på "smalsidan". Detta gjorde mobilen extra känslig för hur den greppas.

iPhone 4S (iOS 5) – 2011 – Siri & iMessage

Yttre designen i princip som för föregångaren. Men med smartare dragning av antennerna längs "smalsidorna" för att minimera eller bli av med de tidigare problemen. Förutom lite mer "horse power" som brukligt med en ny modell är den stora nyheten den smarta röstassistenten Siri, som vid lanseringen ännu inte hade lärt sig det svenska språket.

Men den nyhet som kanske flest fick nytta av är iMessage, som innebär att SMS/MMS skickas hårdkrypterat över internet och via Apple istället för via traditionell SMS/MMS-teknik där operatörerna har kontroll.

iPhone 5 (iOS 6) – 2012 – 4G & Lightningkontakten

Yttre designen hos föregångaren behölls, men gjordes lite långsmalare för att göra bildskärmen större. Den gamla kontakten för anslutning av tillbehör anslutning till dator och laddare byttes från gamla breda 30-pin till nya smala Lightning där det inte spelar någon roll om man trycker in Lightningsladdens kontakt upp-och-ner eftersom det inte längre finns något upp samt ner.

Det var även denna iPhonemodell som blev den första med stöd för 4G, eller LTE som det också kallas. Dock så fanns det vid lanseringen i slutet av 2012 inte något stöd för de dåvarande 4G-näten i Sverige. Efter fortsatt utbyggnad av 4G-näten i Sverige skulle iPhone 5 fungera med 4G-bandet "LTE1800" från och med 2013.

I slutet av 2013 lanserade Apple en variant av iPhone 5 kallad 5C med mycket bredare stöd för 4G-nät vilket innebar stöd för samtliga svenska 4G-band. 4G på betydligt fler platser, med andra ord. Än så länge ingen möjlighet för röstsamtal via 4G.

iPhone 5s (iOS 7) – 2013 – Touch ID (fingeravtrycksläsare)

Så gott som identisk yttre design jämfört med föregångaren iPhone 5, men tittar man noga så har den klassiska fyrkant-markeringen på den fysiska hemknappen försvunnit. Det är denna hemknapp som skiljer iPhone 5s mest från föregångaren. Denna hemknapp innehåller en sensor för fingeravtryck och Apple valde att kalla denna för "Touch ID".

En upphottad variant av iPhone 5s skulle släppas våren 2016 under namnet iPhone SE där Apple Pay är den stora nyheten förutom uppskruvuade specifikationer som bättre kamera, processor med mera.

iPhone 6 (iOS 8) – 2014 – NFC, Apple Pay & större skärmar

Denna modell stod för den största designändringen sedan iPhone 4 år 2010. De klassiska rundade kanterna som fanns till och med iPhone 3GS är tillbaks. Samt att mobilen och skärmen gjorts större. För första gången släpptes en ny iPhone i två olika storlekar, där bägge var större än iPhone 5s. Skärmen hos den mindre modellen innebar ett skutt från 4,0 till 4,7 tum. Den större modellen hade en skärm på hela 5,5 tum. Dessa två skärmstorlekar (4,7 och 5,5 tum) gäller än idag.

Införandet av NFC i iPhone 6 är kanske ändå en mer betydande nyhet än de större skärmarna. Tekniken NFC är det som det helt nya betalningssystemet Apple Pay bygger på när mobilen används istället för kontokort för betalning i en butik.

En av bristerna i iPhone 6 är att chassit möjligen är något för klent. Mobilen kan nämligen böjas, även om det för de flesta personer i normalfallen inte bör inträffa.

iPhone 6s (iOS 9) – 2015 – 3D Touch & Retina Flash

Denna modell rättade till svagheten i chassit hos föregångaren tack vare starkare material. Det skall mycket till för att kunna böja iPhone 6s. Förutom sedvanlig prestandaknuff är det inte allt för mycket nyheter som verkligen sticker ut denna gång. För att ändå försöka nämna något som gör att denna modell skiljer sig lite extra från föregångaren bör 3D Touch och Retina Flash nämnas. De flesta vet säkert redan vad 3D Touch är, men för den som inte har koll kan detta jämföras med "högerklick" när man sitter vid en Mac/PC med 2-knappsmus. Med Retina Flash återanvände Apple ett klassiskt trick från Mac-programmet Photo Booth genom att låta bildskärmen bli så lik en fotoblixt som möjligt genom att blinka.

iPhone 7 (iOS 10) – 2016 – Vattentålig, dubbla kameror & skrotad hörlursutgång

Med facit i hand kanske denna mobil borde ha fått heta "6se" eller något annat som börjar på 6. Mobilens yttre är i princip identisk med föregångarna 6 och 6s. Vilken är den största nyheten? Det beror förmodligen på vem man frågar, så några av de större nyheterna får dela på förstaplatsen. Men den skrotade hörlursutgången är den som de flesta lär märka av mest. Helt uppenbart att Apple vill tjäna ännu mer pengar genom att sälja trådlösa headsets som det som lanserades i samma veva (AirPods).

Av olika tester senaste åren att döma har iPhone blivit mer och mer tålig mot vatten men utan att det nämnts officiellt. Med iPhone 7 har iPhone gjorts än mer tålig så att mobilen kunnat bli IP67-certifierad. Det innebär att iPhone 7 ska klara av att vara nedsänkt till ett kortare djup i vatten under en inte allt för lång period. Apples garanti täcker dock inte vattenskador, så man bör alltid försöka undvika att använda iPhone 7 som en "undervattensmobil". Vattentåligheten bör kanske främst ses som ett skydd som bör fungera om mobilen trillar ur handen eller fickan och raka vägen ner i toaletten, en vattenpöl eller liknande – eller att kunna användas i miljöer där det regnar eller skvätter mycket vatten.

De dubbla kamerorna är dock inte standard. Den vanliga iPhone 7 (4,7 tum) saknar denna nyhet. Istället är det den större iPhone (5,5 tum) som har bestyckats med denna nyhet. Med hjälp av två stycken kameramoduler kan man exempelvis dra nytta av optisk zoom så de bägge har olika zoomfaktor. Men det går även att fotografera med klassisk bakgrundsoskärpa som är så vanligt hos systemkameror. Bakgrundsoskärpa är ingen nyhet för kameramobiler men iPhone 7 Plus (5,5 tum) gör det på ett mycket bra sätt jämfört med vad som presterats tidigare hos konkurrenter som exempelvis Sony Xperia Z2 år 2014.

iPhone i framtiden

Hur det kommer bli i framtiden för iPhone och vad modellerna kommer att heta återstår att se. Det troliga är att vi kommer fortsätta att få se evolution. Möjliga nyheter framöver skulle kunna vara OLED-skärm och trådlös laddning (Qi) för att bara nämna något.

Liknande läsning

Så sätter du upp nya appen "Lösenord" i macOS Sequoia
macOS Sequoia kommer med en helt ny Lösenordsapp, vilket gör det enklare än någonsin att hantera och lagra lösenord, passkeys,...
Expert på MacBook-reparationer – specialister på moderkort
Macpatric erbjuder Sveriges mest avancerade reparationstjänster för MacBook. Våra tekniker har lång erfarenhet och en unik expertis inom moderkortsreparationer, vilket...
Historisk felbedömning: Michael Dell ville stänga ner Apple
Den 6 oktober 1997 gjorde Michael Dell, grundare av Dell Inc., ett häpnadsväckande uttalande om Apple. När han tillfrågades vad...