Apple presenterar M2 PRO och M2 MAX tillsammans med MacBook Pro och Mac mini

18 Jan 2023

Apple släppte under tisdagen en mängd nya produkter som riktar sig till kreatörer och yrkesverksamma som kräver mycket hästkrafter från sina maskiner. Se presentationen här.

Apple M2 Silicon

De nya M2 Pro och M2 Max är Apples hittills kraftfullaste system på ett chip (SoC) med betydande förbättringar av både CPU och GPU på båda chipen och stöd för upp till 96 GB enhetligt minne.

M2 Pro och M2 Max är baserade på M2-arkitekturen som lanserades i juni 2022 och byggs med hjälp av andra generationens 5-nanometer-processteknik. Här är specifikationerna:

M2 Pro

BILD

M2 Pro. Källa: Apple

Apple har skalat upp M2-arkitekturen med M2 Pro så att den består av 40 miljarder transistorer - en ökning med 20 % jämfört med M1 Pro och en fördubbling av antalet transistorer i baschipet M2.

M2 Pro har 200 GB/s enhetlig minnesbandbredd, vilket fördubblar kapaciteten hos M2, med upp till 32 GB enhetligt minne med låg latenstid. 

M2 Pro kan utrustas med antingen en 10- eller 12-kärnig CPU med upp till åtta högpresterande kärnor och fyra högeffektiva kärnor. Resultatet är en processorkraft med flera trådar som är upp till 20 % snabbare än den 10-kärniga processorn i M1 Pro.

GPU:n i M2 Pro kan konfigureras med upp till 19 kärnor, tre fler än GPU:n i M1 Pro. Apple har också ökat L2-cachen och säger att grafikhastigheten är upp till 30 % högre än i M1 Pro.

M2 Max

Apple M2 Max

M2 Max. Källa: Apple

M2 Max har 67 miljarder transistorer, en ökning med 10 miljoner jämfört med M1 Max och en tredubbling jämfört med basen M2. M2 Max har 400 GB/s enhetlig minnesbandbredd - dubbelt så mycket som M2 Pro och fyra gånger så mycket som M2. M2 Max stöder också upp till 96 GB snabbt enhetligt minne.

M2 Max har samma 12-kärniga CPU som M2 Pro, men GPU:n är mer kraftfull med stöd för upp till 38 kärnor och en större L2-cache. Resultatet är en ökning av grafikhastigheten med upp till 30 % jämfört med M1 Max.

Förbättrad mediemotor

Precis som Apples bärbara datorer och surfplattor som är utrustade med M2 har förbättrats när det gäller kodning och avkodning av media, har M2 Pro och M2 Max en mediemotor som är effektivare än något chip tidigare.

Detta inkluderar "hårdvaruaccelererad H.264-, HEVC- och ProRes-videokodning och -avkodning, vilket gör det möjligt att spela upp flera strömmar av 4K- och 8K ProRes-video samtidigt som man använder mycket lite ström. M2 Max har två videokodningsmotorer och två ProRes-motorer, vilket ger upp till 2x snabbare videokodning än M2 Pro", säger Apple.

Liknande läsning

Uppklarade myter om Macbookens batteri
När det gäller bärbara enheter som Apple MacBook, är det lätt att omges av olika myter om batteriets skötsel och...
Upptäck vårt fullständiga utbud av Mac-datorer – Snabb leverans från Macpatric butikslager
På Macpatric kan vi leverera ett brett och diversifierat sortiment av Apple-produkter snabbt. Det inkluderar allt från den kraftfulla MacBook...
iWork 14.0: Nya funktioner som tar ditt digitala skapande till nästa nivå
Apple har precis rullat ut version 14.0 av sina iWork-appar: Keynote, Numbers och Pages, ett uppdateringspaket som både är väntat...