VAD ÄR USB TYP C?

16 Maj 2017

Dagens mobila plattformar kräver exibla lösningar med skalbar prestanda och möjlighet till kraftfull strömförsörjning. Målet är därför att USB typ C-kontakten skall bygga ett nytt system av kontakter för både dagens och framtidens behov. Här finner du Macpatric Sortiment av USB-C

DEN NYA KONTAKTEN

USB typ C-kontakten är något större än de kontakter som idag används för mobila enheter. Den känns igen genom sin rektangulära form med rundade hörn och ihålig mitt.

NYA MÖJLIGHETER
USB typ C-kontakten har ingen ovan- eller undersida, du kan sätta in den åt vilket håll du vill. Det gör att en USB-kabel med USB typ C i bägge ändar kan sättas åt vilket håll som helst, du behöver inte fundera på vilken sida som ska in i laddaren och vilken som ska in i din telefon eller dator.

USB typ C-kontakten är skapt för att hålla under lång tid. Varje kontakt ska klara av en i- och urtagningscykel om mer än 10 000 gånger.
USB typ C-kontakten klarar av en överföringshastighet på upp till 10 Gigabit per sekund och en spänning på upp till 20 Volt med 5 Ampere strömstyrka. Det är 100 Watt vilket räcker för att ladda både en bärbar dator och att driva en monitor.

USB 3.1 OCH USB PD
USB 3.1 är en signalstandard som delas upp i två generationer där Gen1 hanterar överföringshastigheter på 5 Gigabit per sekund och Gen2 hanterar 10 Gigabit per sekund. Bägge generationerna av USB 3.1 är fullt bakåtkompatibla med de tidigare standarderna USB 3.0 och USB 2.0.

USB PD, eller USB Power Delivery, är en strömförsörjningsstandard för att ladda mobila enheter. Den är uppdelad i sex olika pro ler för att kunna ladda allt från mobiltelefoner till kraftfulla bärbara datorer.
BÅDE ÄLDRE OCH NYA ENHETER

USB typ C-kontakten nns på enheter och kablar som använder sig
av USB 2.0 och uppåt. Det betyder att alla tidigare USB-enheter kan kommunicera eller strömförsörjas via ett USB typ C-uttag med hjälp av en adapter.
Utöver det går det att använda en USB typ C-kabel för DisplayPort, Thunderbolt och MHL men då krävs det att båda sidor har stöd för det.

EN BRED ORGANISATION BAKOM
USB IF är en organisation som utvecklar och förvaltar både signal- och kontaktspeci kationerna för USB. Dess medlemmar är representanter från över 800 företag som till exempel Intel, Apple, Google och Samsung.

Liknande läsning

Macpatric: Din exklusiva Återförsäljare av SonnetTech i Sverige
Som en av de få utvalda partnerna och återförsäljarna för SonnetTech i Sverige, är Macpatric stolt över att presentera ett...
Upplev framtidens dator idag med iMac 24-tums M3
I en värld där teknikens framsteg inte visar några tecken på att sakta ned, står Apples senaste iMac 24-tums med...
Skapa den ultimata arbetsstationen: Apple Studio Display och MacBook Pro M3 serien
Nu tillgänglig hos Macpatric igen för snabb leverans Apple Studio Display 27-tum, en skärm som revolutionerar ditt arbetsflöde med sin...