Teknikveckan testar extern grafikkort till din Mac

23 Apr 2018

Macpatric lånade ut en OWC Mercury Helios FX med ett Radeon RX 580 till Teknikveckan.

Så här skriver Hannes Lindquist på teknikveckan

eGPU battle – Thunderbolt 2 vs Thunderbolt 3

 Vi har fått möjligheten att testa på nästa nya ting – eGPU, ett grafikkort från en stationär dator, kopplad till en laptop via Thunderbolt. Teknologin har funnits sedan länge och presenterades redan i samband med lanseringen av Thunderbolt 2 – men länge har det saknats vettiga konsumentprodukter för att vanliga dödliga. De som varit intresserade har kunnat köpa externa GPU-chassin, eller bygga själva, men det har oftast varit tekniskt svårt och krävt en del kunskap.
I samband med att Apple lanserade macOS High Sierra valde man dock att inkludera funktionaliteten i operativsystemet, och samtidigt lansera ett eget eGPU-chassi för Apple Developers. Samtidigt har introduktionen av Thunderbolt 3 gjort att priserna på externa chassin sjunkit märkvärt, vilket nu gör att man kan komma åt ett riktigt bra grafikkortschassi och grafikkort till ett pris som motsvarar en enklare stationär PC.

Nu är det alltså möjligt att både äta kakan och behålla den. Du kan med andra ord ha en schysst MacBook Pro 13″-laptop utan dedikerat grafikkort on-the-go, och sen när du kommer hem pluggar du bara in det externa grafikkortet och whoops så har du en mycket kompetent gamingmaskin eller videoredigeringsmaskin, nästan i klass med en stationär, men utan att behöva ha två separata datorer, dropbox-syncar och gud vet vad.

Tack vare bolaget macpatric i Stockholm har vi fått prova ett OWC Mercury Helios FX med ett Radeon RX 580. Vi kommer senare gå in i mer detaljer om att ersätta sin stationära dator med en laptop och ett externt grafikkort, men vi börjar med en av de mest intressanta tankarna – om eGPU redan stödjs av Thunderbolt 2, måste jag då köpa en ny Thunderbolt 3-dator för att kunna nyttja denna kraft, eller kan jag behålla föregående generation MacBook Pro med gott samvete?

Det första du bör tänka på är att Thunderbolt 2-chassin fortfarande är väldigt dyra. Eftersom Thunderbolt 3 är bakåtkompatibelt med såväl Thunderbolt 2 och Thunderbolt 1 så går det fortfarande att nyttja detta, även om Apple spärrat funktionaliteten från och med 10.13.4. Vi kommer senare i en guide ta upp hur du aktiverar eGPU med Thunderbolt 2, men i denna artikeln ska vi fokusera på om det är praktiskt möjligt.
Teknikvecken testar eGPU

Liknande läsning

Din pålitliga Apple-Expert i Stockholm
Hos Macpatric förstår vi hur viktigt det är att ha en fungerande MacBook eller annan Apple-enhet. Därför erbjuder vi omfattande...
Sommarens hot: Ökad risk för vätskeskada på din MacBook
Under sommaren märker vi på Macpatric en markant ökning av vätskeskador på Mac-datorer. Det är viktigt att agera snabbt och...
MacBook Air vs. MacBook Pro: Vilken passar dig bäst?
När det kommer till att välja den perfekta bärbara datorn från Apple står många inför valet mellan MacBook Air och...