Hur fungerar RAID?

16 Mar 2021

När det gäller dina foton, videoklipp och andra värdefulla filer ska du inte spara på datasäkerhet och hanterbarhet. Oavsett om det är tidigare arkiv, befintliga projekt eller framtida jobb är RAID-lagringslösningar en viktig del av att optimera och skydda ditt digitala arbete.

Denna guide innehåller grunderna för RAID på ett lättförståeligt sätt för att komma igång, det handlar om olika nivåer, typer av volymer och styrenheter. Du kommer till och med att få några tips om vilken RAID-konfiguration som kan vara rätt för dig.

Vad är RAID exakt?
RAID står för "Redundant Array of Inexpensive Disks", även om det nu ibland kallas "Redundant Array of Independent Drives”. Vissa förespråkar denna formuleringsändring eftersom RAID föregår SSD-enheter (Solid State Drives), som inte har snurrskivor som hårddiskar (Hard Disk Drives).

Enkelt uttryckt sätter en RAID ihop två eller flera separata enheter för att fungera som en. Fördelarna med detta är att hålla din data säker, att komma åt din data snabbare eller någon kombination av båda. En RAID distribuerar data över volymer på olika sätt, beroende på vilken typ av RAID du väljer.

Vilka är de olika RAID-nivåerna?

Det finns generellt 6 stycken olika nivåer (eller volymtyper) av RAID: 0, 1, 4, 5, 6 och 1 + 0 (10). De har var och en sina för och nackdelar när det gäller balans mellan hastighet och säkerhet.

Raid 0 till 6

Diagram som visar alla RAID-nivåer och vad de används bäst för Stripad? Speglad? Paritet? Vad?
Det finns några termer som kan låta främmande för dig i diagrammet ovan - stripade block, speglade block och paritet. "Block" avser i detta sammanhang en mängd data. Det är lätt nog, men de andra termerna kan behöva lite mer förklaring.

Vad är en stripad volym?

Striping sprider data för en enda volym över två eller flera enheter, varvid varje enhet bara innehåller en del av volymen som distribueras. När du läser eller skriver en stor fil skickas begäran till alla enheter samtidigt. Varje enhet ombeds att bara skicka tillbaka den del av filen som den innehåller. Enheterna arbetar samtidigt, var och en läser bara en liten del av filen. På grund av detta är den tid det tar för en läsning eller skrivning en bråkdel av vad de skulle vara jämfört med enda enhet måste nås för hela filen. En stripad volym kan inte fungera om inte alla dess enheter finns och fungerar korrekt.

Vad är en speglad volym?

Spegling använder två eller flera enheter för att skapa en volym som skyddas från enhetsfel. Till skillnad från Striped Volumes innehåller varje enhet en kopia av hela disken. Så länge en av Mirrored Volume-enheterna fortfarande fungerar och är ansluten till din dator är den säker och fungerar normalt.

Vad är paritet?

Per definition är paritet "tillståndet att vara lika". Paritetsberäkningar används i RAID-enhetsarrayer för feltolerans genom att beräkna data i två enheter och lagra resultaten på en tredje. Om en enhet går sönder och byts ut bygger RAID-styrenheten om förlorad data från de andra två volymerna.

Dedikerad paritet är när paritetsinformationen lagras på en enda enhet. Distribuerad paritet sprider data över alla enheter i matrisen.

Hur styrs en RAID?

Det finns två primära sätt som en RAID hanteras, antingen med en hårdvarukontroll eller med en programvarukontroll. De är helt olika, och alla har sina egna fördelar och nackdelar.

RAID för hårdvara

Ett hårdvarubaserat RAID-system erbjuder potentiellt bättre prestanda, men det beror på vilken hårdvara systemet använder. Eftersom alla RAID-funktioner är fristående inom RAID-styrenheten används praktiskt taget inga resurser från värddatorsystemet.

Även om det kanske är det mest effektiva, är RAID-system för hårdvara också de dyraste att implementera.

Med en hårdvaru-RAID kan du förlora all din data om någon del av systemet misslyckas (t.ex. styrenheten, höljet eller strömförsörjningen). Med billigare RAID-system för hårdvara kan du också förlora data om det blir strömavbrott.

Programvarubaserad RAID

Ett programvarubaserat RAID-system körs helt på operativsystemsnivå, vilket gör att flera fysiska enheter visas som en enda volym eller enhet på skrivbordet. De är också mycket kostnadseffektiva och enkla att implementera.

Med en programvaru-RAID kan dina data delas över flera höljen för fullständig redundans. En enhet kan helt sluta fungera, och din data kommer att vara okej. Du kan snabbt flytta en enhet från ett trasigt hölje till ett nytt och all din data bevaras.

Vilket är bäst för dig?

Att välja om du vill använda en hårdvarubaserad eller programvarubaserad RAID är en fråga om dina krav, preferenser och budget. Men om du funderar på att implementera en RAID (åtminstone för första gången), kan en programvarubaserad lösning som SoftRAID vara det bästa stället att börja.

Vilken RAID-nivå passar dig?

På samma sätt som att besluta om du vill använda en programvarubaserad eller hårdvarubaserad RAID är det en fråga om preferens och behov att välja rätt RAID-nivå. Nedan följer en allmän riktlinje som hjälper dig att begränsa saker baserat på avsedd användning.

Datasäkerhet

RAID-nivå 1, 4, 5, 6 och 1 + 0 (10) ger högsta skydd mot hårddisk- eller maskinvarufel och kan användas som en del av en reservstrategi för att skydda ditt företag från stöld, brand, översvämning och andra katastrofer.

Dataåtkomsthastighet

RAID-nivåerna 0, 4, 5 och 1 + 0 (10) ger dig snabbast datatillgång. Med SoftRAID kan du använda upp till 16 enheter i en enda volym för ökad hastighet samt sprida volymer över två eller flera höljen för otrolig prestanda.

Liknande läsning

OWC ThunderBlade X8: En ny era inom extern lagring för kreativa yrkesverksamma
Välkommen till en ny era inom lagring för kreativa yrkesverksamma. OWC ThunderBlade X8 är inte bara en förbättring av sin...
Macpatric och OWC: En dynamisk duo i teknikens värld
OWC på Macpatric - där teknik möter expertis: Som OWC Premium Partner erbjuder Macpatric ett brett sortiment av OWC:s innovativa...
ResEdit: Från revolutionerande utvecklarverktyg till inspirationskälla för modern design
ResEdit, ursprungligen utvecklad under namnet Resource Editor, representerar en unik del av Apple Macintosh's historiska utvecklarverktyg. Dess förmåga att låta...