Nya Mac Mini M2 eller Mac Studio?

26 Jan 2023

Den 17 januari presenterade Apple en uppdaterad Mac mini, där basmodellen nu drivs av Apples M2-system på ett chip tillsammans med en andra konfiguration som drivs av det helt nya M2 Pro-chipet. Med dessa uppdateringar kan båda Mac mini-modellerna skryta med snabbare prestanda och större mångsidighet, och de är dessutom mer prisvärda - Apple har sänkt ingångspriset.

Låt oss ta en titt på de nya möjligheter som Mac mini har tack vare det nya M2 Pro-chippet, hur den står sig i förhållande till Mac Studio och hur OWC:s miniStack och miniStack STX kompletterar M2 och M2 Pro Mac mini.

Nya möjligheter med M2 Pro
För första gången kan användare köra högpresterande arbetsflöden på Mac mini tack vare det nya M2 Pro-chippet. Tidigare var detta inte möjligt med en så kompakt design, men Mac mini med M2 Pro har mer enhetligt minne och mer avancerade anslutningsmöjligheter - inklusive stöd för upp till två skärmar på M2-modellen och tre skärmar på M2 Pro-modellen.

Mac mini M2

M2 Pro har en CPU med upp till 12 kärnor och en GPU med upp till 19 kärnor. Den har också 200 GB/s minnesbandbredd, vilket är dubbelt så mycket som i M2, och stöder upp till 32 GB minne. Den har förmågan att snabba på video codecs och kan samtidigt spela upp upp till fem strömmar av 8K ProRes 422-video eller upp till 23 strömmar av 4K ProRes 422-video vid 30 fps.

En jämförelse med M1 Mac mini
Jämfört med den tidigare generationen M1 Mac mini har M2 Pro snabbare grafikprestanda i Affinity Photo, snabb ProRes-omkodning i Final Cut Pro och snabbare spelupplevelse i Resident Evil Village. Den M2-drivna Mac mini ger också upp till 50 procent snabbare prestanda för filter och funktioner i Adobe Photoshop.

Dessutom kan musiker nu producera musik med mer kraftfulla plug-ins, fotografer kan snabbare justera stora bilder och kreatörer kan arbeta smidigare med flera olika kameraformat.

Hur Mac mini står sig mot Mac Studio
Mac Studio skiljer sig från Mac mini när det gäller storlek och val av portar, men de främsta skillnaderna i prestanda beror på att Mac Studio erbjuds med M1 Max och M1 Ultra SoC:erna. Så den bästa jämförelsen av Mac mini är med den nya M2 Pro Mac mini.

Som vi nämnde ovan har M2 Pro upp till en 12-kärnig CPU och 200 GB/s minnesbandbredd. M1 Max Mac Studio CPU har endast 10 kärnor med samma 200 GB/s minnesbandbredd. Både M1 Max och M2 Pro stöder upp till 32 GB RAM-minne.

Samtidigt är det inte riktigt rättvist att jämföra M2 Pro med M1 Ultra. M1 Ultra CPU har upp till 20 kärnor, stöder upp till 128 GB RAM och har 800 GB/s minnesbandbredd. Det finns en anledning till att det är världens mest kraftfulla chip för persondatorer. Och att kunna installera detta chip i en Mac Studio är en av de saker som gör den datorn så lockande.

På grafiksidan kan Mac mini konfigureras med en GPU med upp till 19 kärnor, medan Mac Studio kan konfigureras med en GPU med upp till 64 kärnor.

Design

M2 Pro-modellen har fyra Thunderbolt 4-portar och stöd för upp till tre skärmar

M2 Pro-modellen har fyra Thunderbolt 4-portar och stöd för upp till tre skärmar.

M2-modellen har två Thunderbolt 4-portar och stöd för upp till två skärmar.

M2 Pro-modellen har fyra Thunderbolt 4-portar och stöd för upp till tre skärmar

 

Designen på den nya Mac mini är oförändrad och har samma fyrkantiga form. Den största skillnaden mellan Mac mini och Mac Studio är höjden och den interna volymen. Eftersom Mac Studio är mycket större och har en större fläkt har den fler portar och kylningsmöjligheter. Å andra sidan är Mac mini kompakt, vilket gör den lättare att förvara och resa med. 

Portar

På grund av sin storlek har Mac Studio mer utrymme för portar, men användare av både Mac Studio och Mac mini får 10 Gb Ethernet, två USB-A-portar, HDMI och ett 3,5 mm hörlursuttag. 

Om Thunderbolt-portar är viktiga för dig har Mac Studio två fler: sex portar jämfört med Mac minis fyra. Dessutom har Mac Studio en inbyggd kortläsare på framsidan.

En annan stor skillnad är att Mac Studio har stöd för fyra Pro Display XDR och en 4K-skärm via HDMI medan Mac mini bara har stöd för två Pro Display XDR och en 4K-skärm via HDMI. M2 Pro-M2 Pro-processorn har dock en uppgraderad HDMI-port för att stödja högre upplösningar och bildhastigheter. har dock en uppgraderad HDMI-port för att stödja högre upplösningar och bildhastigheter.

Prissättning

En av de största skillnaderna mellan Mac mini och Mac Studio är priset. När man jämför liknande konfigurationer kostar Mac Mini Mindre.

För vissa användare kan prisskillnaden vara en avgörande faktor. Efter att ha tittat på de båda maskinerna sida vid sida står det dock klart att du får en ganska bra deal när det gäller den nya Mac minis kraft om du är okej med att förlora några av de extra portarna på Mac Studio. 

Hur OWC miniStack kompletterar Mac mini

Mini Stack

OWC miniStack är en extern hårddisk med Mac mini-fotometri, vilket gör den till ett utmärkt komplement till Mac mini. miniStack är mest känd för sin mångsidiga lagring och är ett perfekt tillägg när du behöver extern lagring för din Mac mini. Du kan räkna med dess tillförlitlighet och höghastighetsprestanda.

MiniStacks kompakta design med låg profil gör att den kan placeras perfekt tillsammans med din Mac mini och ger en sömlös skrivbordsintegration. MiniStack har också ett höghastighetsgränssnitt USB 3.2 (5Gb/s) med ett estetiskt tilltalande aluminiumchassi och en MagLev-fläkt som ger höghastighetsprestanda snabbt och tyst. 

Hur OWC miniStack STX kompletterar Mac mini 

OWC miniStack STX är ett annat perfekt komplement till Mac mini eftersom den erbjuder både stapelbar lagring och en Thunderbolt Hub Xpansion-lösning. Med miniStack STX kan du utöka din minis lagringskapacitet avsevärt. Möjligheterna är oändliga med tre Thunderbolt-portar (USB-C) så att du kan ansluta till miljontals Thunderbolt-, USB- och framtida USB4-enheter, bildskärmar, A/V-mixer, kameror, surfplattor och skrivbordstillbehör. 

OWC miniStack STX

Med miniStack STX kan du förvänta dig över 200 gånger större datalagring utöver Mac minis inbyggda lagringsutrymme. Du får också mer kraft med 60 W laddningskapacitet för bärbara datorer via Thunderbolt eller USB-C. Spara, få tillgång till och säkerhetskopiera data samt redigera 4K-video med upp till 770 MB/s testad prestanda i proffsklass. I likhet med miniStack har miniStack STX en viskande tyst och nästan tyst drift. 

Sammanfattningsvis

Den uppdaterade Mac mini är ett bra val för användare som vill ha en fantastisk skrivbordsupplevelse som ger ökad produktivitet och kreativitet. Det överkomliga utgångspriset och dess prestanda på proffsnivå i kombination med en kompakt design gör den till ett mycket attraktivt val. 

Kontakta oss

Richard Sundqvist - Försäljning av Apples hårdvara och tillbehör

E-post: richard@macpatric.com

Telefon: 070-750 09 19

Liknande läsning

Nu i lager: OWC Envoy USB 3.2 – den bärbara SSD med blixtsnabb hastighet
Vi är glada att meddela att den nya OWC Envoy USB 3.2 NVMe SSD nu finns tillgänglig hos oss. Denna...
Macpatric och OWC: Partnerskapet som definierar teknik och kvalitet
Macpatric är den officiella svenska Premium-partnern till Other World Computing. OWC erbjuder ett brett sortiment av tekniska produkter kända för...
Den ultimata guiden till att ansluta flera skärmar till din M1, M2, eller M3 MacBook
Hur du ansluter flera skärmar till din MacBook med M1, M2 eller M3-chip Sedan Apple introducerade sina första Mac-datorer med...