Macpatrics OWC Thunderbolt 3 Dock: bäst i test

15 Sep 2017

Allt började i slutet av förra året. Apple tog bort alla gamla portar (men behöll 3,5 mm analogt ljud) inklusive MagSafe och ersatte dessa med framtidens melodi: Thunderbolt 3 (TB3). Antingen har de nya datorerna i dagsläget 2 eller 4 stycken TB3-portar.

Detta tvingar fram alla kunder att lösa det stora problemet beträffande hur alla externa tillbehör ska kunna kopplas in i den nya Mac-datorn i väntan på framtidens tillbehör som är gjorda för Thunderbolt 3 (eller USB-C). Den för många kunder kanske bästa lösningen är en så kallad "dockningsstation av skrivbordstyp" som möjliggör att allt eller så gott som alla existerande tillbehör kan anslutas – utan behov av mängder av adaptrar.

Skrivbordsdockan ersätter "femtioelva" olika adaptrar på ett otroligt smidigt sätt. Men vilken skrivbordsdocka bör man köpa? Det finns redan ett stort sortiment på den globala kartan. Det finns modeller i olika prisklasser där de billigare saknar stöd för Thunderbolt 3 och därmed saknas även stöd för 5K-skärmar. Det finns dyrare med Thunderbolt 3 och då får man ta del av i princip hela den "digital buffén".

Vi på Macpatric säljer samtliga modeller från OWC men även Belkins TB3-skrivbordsdocka. Vi har gjort vårt bästa för att göra en jämförande sammanställning och inkluderat den kanske bästa referensprodukten som finns: Apples gamla MacBook Pro 13 tum med DVD-enhet. Vi har även tagit med Elgatos TB3-docka som en ytterligare referensprodukt. 

Klicka på bilden nedan för att se den större storlek och därmed ökad läsbarhet:

(Enstaka fakta har Macpatric tyvärr inte lyckats säkerställa vad som gäller, och lagt in den fakta vi förmodar är det som gäller.)

Thunderbolt 3 Dock duell test recension

Som man kan se i jämförelsen är OWC Thunderbolt 3 på papperet bäst, och innebär att den som har en MacBook Pro med DVD inte behöver förlora någon port (förutom MagSafe) vid ett byte till nya MacBook Pro 2016 eller senare i kombination med denna skrivbordsdocka. Hur är det då i praktiken? Vi på Macpatric kan länka till flertalet testkörningar av denna docka:

Svenska tester av OWC Thunderbolt 3 Dock

2017-09-14: MacWorlds test av OWC TB3 Dock

Utländska tester av OWC Thunderbolt 3 Dock

2017-05-18: techaeris.com
2017-05-02: macperformanceguide.com
2017-04-28: macrumors.com
2017-06-02: pro-tools-expert.com
2017-05-13: appleinsider.com
2017-09-11: betanews.com

Det finns betydligt fler tester än dessa, och det är bara att Googla eller söka efter videotester på YouTube

Vi konstaterar helt enkelt att OWC:s Thunderbolt 3 Dock är den bästa produkten i sin produktklass på marknaden. Att köpa denna testvinnare av oss på Macpatric är enkelt: klicka på denna länk och välj om det är det Space Gray eller Silver som du vill ha. Dockan har varit lagerförd och funnits för omgående leverans sedan slutet av augusti.

-----

Bonusläsning med lite bakgrund kring Thunderbolt 3:

Vad är då Thunderbolt 3? Ni som minns när Apple hade Mini DisplayPort ("miniDP") på Macarna och plötsligt bytte ut den mot Thunderbolt. Ja, ni kommer förstå detta. Den första Thunderbolt-porten var fysiskt sett utformad exakt som gamla Mini DisplayPort och gjorde det trevligt nog även möjligt att ansluta sin externa bildskärm till Thunderbolt-porten i datorn. När Thunderbolt 2 gjorde entre något år senare var enda förändringen att stöd för högre datahastigheter infördes. 

Nya porten Thunderbolt 3 gör en motsvarande entre i våra datorer. Thunderbolt 3-porten är fysiskt sett identisk med den relativt nya USB-C (USB type C). På samma sätt som att man kunde ansluta sin MiniDP-bildskärm i ursprungliga Thunderbolt-porten så kan man ansluta all USB-C-baserad utrustning i den nya Thunderbolt 3-porten.

Denna nya typ av port klarar av såväl Apples ikoniska gamla "puckmus" från iMac 1998 som den nya 5K-skärmen från LG där Apple varit med på ett litet hörn och haft önskemål – men porten klarar även av dockningsstationer som erbjuder en mängd olika portar och smidiga lösningar. 

När det gäller dockningsstationer finns det två huvudtyper: stationära (skrivbord/desktop) och bärbara (rese/travel). Vilken variant som passar bäst beror på hur man använder eller hur man vill kunna använda sin bärbara Mac. Använder man bara sin bärbara Mac på fåtalet fysiska platser som hemma, hemmakontoret eller kontoret på jobbet så är en skrivbordsvariant av docka optimal. Använder man datorn främst "på språng" och ständigt på nya platser är en "resedocka" (travel dock) förmodligen ett bättre val.

Liknande läsning

Nu i lager: OWC Envoy USB 3.2 – den bärbara SSD med blixtsnabb hastighet
Vi är glada att meddela att den nya OWC Envoy USB 3.2 NVMe SSD nu finns tillgänglig hos oss. Denna...
Macpatric och OWC: Partnerskapet som definierar teknik och kvalitet
Macpatric är den officiella svenska Premium-partnern till Other World Computing. OWC erbjuder ett brett sortiment av tekniska produkter kända för...
Den ultimata guiden till att ansluta flera skärmar till din M1, M2, eller M3 MacBook
Hur du ansluter flera skärmar till din MacBook med M1, M2 eller M3-chip Sedan Apple introducerade sina första Mac-datorer med...