Mac OS Sierra v10.12.2 släppt - dags att ta klivet från äldre system

18 Dec 2016

För några dagar sedan släppte Apple den andra betydande uppdateringen till nya Mac-systemet "Sierra" som har funnits på Mac App Store sedan 20:e september. Macpatric har hela tiden gett rådet att vänta några veckor eller någon månad med att uppdatera då Apple kommer att ha rättat till barnsjukdomar och övriga problem.

I slutet av oktober kom Sierra v10.12.1, men trots att den rättade till flera småsaker kvarstod Macpatrics rekommendation att vänta med Sierra, vilket i klartext skulle kunna formuleras som: "låt datorn fortsätta med en välfungerande OS X 10.11 eller äldre ett tag till".

Men nu anser vi på Macpatric att det är dags att uppgradera till Mac OS Sierra v10.12 efter att v10.12.2-uppdateringen har släppts. Självklart så är det klokt att avvakta med att uppdatera om man håller på med ett stort och viktigt arbete/projekt. Lägg in uppdateringen så fort det är lugnt och "budgetera" gärna för att det kan komma att behövas tid för att uppdatera några tredjepartsprogram, göra justeringar i system- och programinställningar, med mera.

För dig som har köpt nya MacBook Pro Late 2016 är det mycket viktigt att installera denna uppdatering eftersom v10.12.2 löser ett antal problem specifika för just den datormodellen: exempelvis grafikproblem.

Så vad är nytt jämfört med 10.12.1? Detta relativt korta videoklipp från 9to5mac summerar det väldigt bra: 

Kortfattat tar videon upp följande (de största nyheterna)...

1 -- Nu finns snabbkommando för att ta skärmdump på Touch Bar i nya MacBook Pro Late 2016. Ni som är vana vid snabbkommandona som inkluderar siffrorna 3 (hela skärmen) och 4 (önskad del av skärmytan): lägg siffran 6 på minnet.
2 -- Möjlighet att skapa en virtuell knapp på Touch Bar som aktiverar kinesisk handskrift som inmatning via styrplattan.
3 -- Menyradobjektet för batteriets status kan inte längre visa förväntad återstående batteritid, utan endast procent. Därmed blir batteriindikatorn i bärbara Macar precis som i iPhone och iPad. En förklaring till denna förändring anses vara att prognoserna ofta är felaktiga, speciellt hos nya MacBook Pro Late 2016. Programmet Aktivitetskontroll som finns i mappen Verktygsprogram har däremot kvar den prognosfunktionen för "återstående tid".
4 -- Auto Unlock med Apple Watch ska fungera bättre än tidigare.
5 -- Apple har även rättat till en och annan bugg.

Den kompletta summeringen över nyheterna i 10.12.2 finns hos Apple (på engelska).

Macpatric kan hjälpa dig att uppgradera systemet och hårdvaran i din Macdator:

Om du känner för att få proffshjälp för att få Macdatorn uppgraderad till Sierra så går det utmärkt att lämna in den till Macpatric. Du kan välja och vraka bland det du vill att Macpatric skall hjälpa till med: uppgradering av hårdvara som ger bättre förutsättningar för god prestanda, rengöring av datorns insida från damm, optimeringar, översyn av installerade programvaror, test av hårddisk/SSD med mera. Kontakta Macpatric för lediga tider och pris.

Ju äldre dator du har desto större är uppgraderingsbehovet – om datorn aldrig har uppgraderats från standardkonfigurationen. Klicka dig gärna in på Macguiden där du kan leta upp din datormodell och se vad för uppgraderingar som är möjliga till just din dator. Är du ändå osäker på vad för uppgradering du behöver så kan Macpatric ge goda råd.

Macpatric erbjuder även backuplösningar. Inför en systemuppgradering är det alltid bra att ha en färsk säkerhetskopia av datorns hårddisk/SSD. Passa gärna på att investera i en sådan lösning inför Sierra-uppdateringen.

Så går uppdateringen till:

Använd Mac App Store som finns under "äpplet" i menyraden. Leta fram Mac OS v10.12 Sierra och följ därefter instruktionerna. Macpatric rekommenderar starkt att ta en säkerhetskopia på datorns hårddisk, och om du använder en bärbar Mac bör den ha så hög batteriprocent som bara möjligt och helst strömkabeln ansluten.

Systemkravet för Mac OS Sierra är dessa datorer:

MacBook (slutet av 2009 eller nyare)
MacBook Pro (mitten av 2010 eller nyare)
MacBook Air (sent 2010 eller nyare)
Mac mini (mitten av 2010 eller nyare)
iMac (slutet av 2009 eller nyare)
Mac Pro (mitten av 2010 eller nyare)

Som allmänt krav enligt Apple gäller 2 GB arbetsminne, men Macpatric håller med övriga som rekommenderar 8 GB eller mer. Macpatric rekommenderar även att om datorn har en gammal mekanisk hårddisk som startskiva så bör den bytas ut till förmån för en knäpptyst och supersnabb modern "flashdisk" (SSD). Kontakta Macpatric för uppgraderingar.

Liknande läsning

Tips & Tricks | Anpassa din menyrad på macOS
Menyraden längst upp på ditt macOS-skrivbord kan anpassas för att inkludera de inställningar du använder mest (och eliminera de du...
Tips & Tricks | Lägg till genvägar för appar, filer och mappar i Finder-verktygsfältet på din Mac
Är du trött på att ständigt navigera genom mappar för att hitta dina mest använda filer eller appar? Med macOS...
Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...