Klisterlapparna på tur: Apple och hållbarhet

19 Jun 2024

Apple har länge varit en pionjär när det gäller hållbarhet och miljövänliga initiativ. Men när de nyligen beslutade att sluta inkludera sina ikoniska logoklistermärken i förpackningarna för vissa av sina produkter orsakade det en del uppståndelse bland fans. Vad ligger bakom detta beslut och hur har reaktionerna varit? Vad betyder detta för framtida produktförpackningar?

När började Apple med klisterlappar?

Det är svårt att säga exakt när Apple började inkludera de älskade logoklistermärkena i sina förpackningar, men de har varit en del av Apple-upplevelsen i årtionden. Klistermärkena har varit ett sätt för Apple-användare att visa sin stolthet och tillhörighet till varumärket och har prytt allt från bärbara datorer till bilarnas stötfångare.

Vilka produkter påverkas?

Apple har successivt börjat implementera denna förändring över flera produktlinjer. Här är några av de produkter som nu levereras utan logoklistermärken:

  • iPhone: De senaste modellerna, inklusive iPhone 15 och iPhone SE 2024, levereras utan klistermärken​​.
  • MacBook: De flesta MacBook Air och MacBook Pro-modeller levereras fortfarande med klistermärken, men av en ny typ. Macpatric har märkt att dessa klistermärken är kvar i de senaste M2- och M3-modellerna, men vissa rapporter visar att dessa klistermärken snart kan tas bort helt​
  • iPad: iPad Pro och iPad Air från 2023 och framåt levereras utan klistermärken. Apple har bekräftat att detta är en del av deras miljömål att eliminera plast från förpackningar​.

 

När och varför gjorde Apple denna förändring?

Beslutet att sluta inkludera logoklistermärken började genomföras under andra halvåret av 2023. Målet är att minska mängden plast och papper som används i produktförpackningar och därigenom bidra till Apples övergripande miljömål att bli koldioxidneutrala till 2030. Detta är ett naturligt steg i Apples strategi att använda mer återvunna material och designa produkter som är lättare att återvinna​​.

Kundernas reaktioner

Reaktionerna från kunderna har varit blandade. Många Apple-entusiaster har uppskattat företagets engagemang för miljön och ser detta som ett positivt steg mot hållbarhet. Diskussioner på sociala medier och teknikforum visar att en betydande del av Apples kundbas stöder initiativet och är villiga att ge upp klistermärkena för en mer hållbar framtid.

Men inte alla är lika nöjda. För många långvariga fans har Apples logoklistermärken haft ett sentimentalt värde. Dessa små märken har prytt allt från bärbara datorer till bilens stötfångare och de har blivit ett slags hedersmärke för Apple-entusiaster​.

Här på Macpatric vill vi dock inte att dessa klistermärken går till spillo. Vi har samlat på oss en mängd klistermärken från tidigare leveranser och kommer nu att erbjuda dem till de kunder som önskar det. Så om du är en av dem som saknar dessa små ikoner oroa dig inte – vi har dig täckt!

Ett svenskt företag bakom hållbara förpackningar

Visste du att det är ett svenskt företag som står bakom Apples effektiva och miljövänliga förpackningar? Det stämmer, det svenska företaget Holmens bruk i Iggesund har samarbetat med Apple för att designa förpackningar som minimerar yta och vikt under frakt. Dessa förpackningar är inte bara återvinningsbara utan också designade för att optimera utrymmet under transport vilket minskar koldioxidutsläppen​​.

Holmens förpackningar är ett utmärkt exempel på hur innovativ design kan bidra till hållbarhet. Deras lösningar hjälper företag som Apple att minska sitt ekologiska fotavtryck samtidigt som de erbjuder robusta och attraktiva förpackningar för sina produkter.

Betydelsen för framtida produktförpackningar

Apples beslut att sluta inkludera klistermärken är ett tydligt tecken på företagets riktning mot mer miljövänliga förpackningar. Vi kan förvänta oss att Apple kommer att fortsätta optimera sina förpackningar för att vara ännu mer hållbara vilket kan innebära:

  • Mer återvunna material: Ökad användning av återvunnen plast och papper i förpackningarna.
  • Mindre förpackningar: Kompaktare och mer effektiva designlösningar för att minska transport- och lagringsutrymmen.
  • Biologiskt nedbrytbara material: Potentiellt införande av biologiskt nedbrytbara material för att ytterligare minska miljöpåverkan.

 

Apple har redan visat att de är villiga att bryta med tradition för att främja miljövänliga lösningar. Deras engagemang för hållbarhet är inte bara en företagsstrategi utan också en del av deras varumärkesidentitet vilket kan inspirera andra teknikföretag att följa efter.

Macpatric avslutar

Apples beslut att sluta inkludera logoklistermärken i sina produktförpackningar är ett mindre men symboliskt viktigt steg mot en mer hållbar framtid. Kundernas blandade reaktioner visar att förändringen inte är utan känslomässig påverkan men den större bilden pekar mot ett brett stöd för Apples miljömål. Genom att fortsätta driva sådana initiativ sätter Apple en standard för hela branschen att följa.

Kom ihåg att om du saknar de klassiska klistermärkena kan du alltid få dem från oss på Macpatric – vi tror på att använda det vi redan har för att bidra till en hållbar framtid.

Köp begagnad dator av Macpatric

—> Teknik för framtiden: Macpatrics hållbarhetsstrategi

För mer information om Apples hållbarhetsinitiativ och aktuella förändringar besök Apples officiella nyhetssida.

Kontakta oss

Liknande läsning

Upplev bästa servicen och snabb leverans av din Apple-dator med Macpatric
På Macpatric i Stockholm erbjuder vi en omfattande lösning för dina Apple-behov. Med snabb leverans direkt från vårt lokala lager...
Fredagslyx på Macpatric: Glass!
På Macpatric är fredagar inte bara slutet på arbetsveckan; de är början på något gott! Varje fredag under sommaren serverar...
Apple service för Mac i Stockholm och inskickning – tillgänglig hela sommaren
Har din MacBook, iMac, Mac Studio, Mac Pro eller Mac Mini problem och behöver service? På Macpatric erbjuder vi pålitlig...