Guide: välj rätt Samsung SSD

20 Sep 2016

De flesta datoranvändare har säkert förstått att de mekaniska hårddiskarna håller på att fasas ut på på lång sikt till förmån för de nya supersnabba flashminnena som oftast kallas för SSD, Solid State Drive. Macpatric har tidigare gått igenom fördelarna med SSD (klicka här för läsa den). Men hur vet man vilken SSD man skall uppgradera till när man byter ut den gamla sega hårddisken? SSD-utbudet är ju en djungel där man lätt kan inbilla sig att alla är i princip lika bra då dessa ser snarlika ut...

Macpatric har gjort valet enklast möjligt för dig genom att ta in Samsungs modeller i sortimentet. Detta eftersom dessa i princip alltid är testvinnare i oberoende tester, fungerar perfekt med Mac-datorer och är dessutom väldigt prisvärda. Värt att tänka på är att Samsungs SSD:er följer branschstandard med formfaktor och passar därmed inte i exempelvis vissa av Apples senaste Mac-modeller som den nya svarta cylinderformade Mac Pro som kom sent 2013 samt MacBook Pro med Retina-skärm.

Däremot fungerar Samsungs SSDer i alla iMac, Mac mini, gamla Mac Pro med plats för 2 st interna DVD-enheter, MacBook Pro med DVD-enhet samt den klassiska MacBook 13 tum med DVD-enhet. Tre olika Mac-kompatibla modeller från Samsung finns och dessa heter 750 EVO, 850 EVO och 850 PRO. Samtliga marknadsförs med i princip likvärdig prestanda i intervallet 520–550 MB/s. I vissa stationära Mac-modeller, främst iMac och Mac Pro, behövs en monteringsadapter från 2,5 till 3,5 tum som Macpatric också erbjuder.

Det finns några saker att tänka på när man väljer en SSD från Samsung. Detta handlar om tre stycken betydande tekniska skillnader, så läs noga igenom detta i lugn och ro:

1 ) Under årens lopp har branschen kommit på nya metoder för att öka lagringskapaciteten utan att behöva göra lagringsenheten större. Mer lagring på samma fysiska yta, alltså. På förkortningsspråk har tillverkarna gått från SLC till MLC och nyligen till TLC. Utan att gå in på en teknisk djupdykning så innebär det att man kan lagra ännu mer men med nackdelen att SSDn klarar av färre antal skrivningar av data. Jobbar man med stora och tunga filer inom video eller den grafiska branschen så kan det vara klokt att undvika TLC.

2 ) Nyligen har branschen introducerat ytterligare en teknisk förändring inom SSD för att kunna lagra ännu mer, där Samsung har varit först inom massproduktion av detta. Det handlar om att stapla lagringsceller ovanpå varandra. I denna vertikala lösning (3D-NAND, V-NAND eller 3D V-NAND) passar tillverkarna på att göra lagringscellerna lite större, vilket innebär att SSD:n kommer att klara av fler antal skrivningar av data. Detta gör att en TLC med 3D-NAND generellt sett är ett betydligt bättre val än en klassisk TLC.

3 ) Tredje och sista tumregeln som är bra att ha i åtanke vid val av SSD är när man väl har valt modell. Ju mer lagringskapacitet desto mer data kommer SSD:n att orka skriva. Därför kan det vara klokt att investera i en modell mer mer lagringskapacitet än vad man tror att man verkligen behöver. Mer lagringskapacitet är därmed även en investering i längre livslängd.

Samsungs modeller skiljer sig främst på följande sätt:

750 EVO – vanlig TLC (ej 3D), max 500 GB, 3 års garanti

850 EVO – TLC med 3D-NAND, max 4 TB, 5 års garanti

850 PRO – MLC med 3D-NAND, max 2 TB, 10 års garanti

Prestandamässigt är samtliga av dessa helt överlägsna de absolut snabbaste mekaniska hårddiskarna. För att dra full nytta av prestandan behövs i regel en Mac från år 2011 eller nyare. I äldre Macar når man inte den maximala prestandan i en modern SSD från Samsung, men det kommer ändå bli en mycket god prestanda som kanske aldrig kommer nås med varken dagens eller framtidens mekaniska hårddiskar.

Största skillnaden mellan dessa tre modeller från Samsung handlar om hur mycket data som kan skrivas – vid normalt eller lättare bruk handlar det om många år, i regel betydligt längre än garantitiden. Här behöver man fundera på vad man gör med datorn och vad ekonomin tillåter eller hur mycket man är beredd att betala. Är prislappen "nemas problemas" så är 850 PRO med så mycket lagring som möjligt alltid det bästa valet.

Men vilken modell är klokast att köpa om plånboken får styra?

750 EVO – för enklare sysslor som surf, e-post, bankärenden, musikstreaming, iPhone-synkronisering, med mera. Denna SSD är aningen billigare än 850 EVO.

850 EVO – för de flesta användare kommer denna att vara det bästa valet då lång livslängd och ett branschmässigt lågt pris kombineras.

850 EVO / 850 PRO – för en "power user" passar bägge. Välj 850 PRO om det ser bra ut i plånboken.

850 PRO – för personer som exempelvis jobbar mycket med stora och tunga videoklipp eller inom grafiska branschen.

Länkar till dessa produkter hos Macpatric:

750 EVO – produkten har utgått

850 EVOklicka här

850 PROklicka här

****

Artikeln uppdaterad följande datum:

11 juli 2017 – Samsung 750 EVO har under senaste tiden utgått. Välj Samsung 850 EVO om du som kund anser att det som den gamla 750 EVO erbjöd ligger bättre till än 850 PRO att köpa. Samsung verkar även hålla på att fasa ut storlekarna 120 och 128 GB.

Liknande läsning

Nu i lager: OWC Envoy USB 3.2 – den bärbara SSD med blixtsnabb hastighet
Vi är glada att meddela att den nya OWC Envoy USB 3.2 NVMe SSD nu finns tillgänglig hos oss. Denna...
Upplev bästa servicen och snabb leverans av din Apple-dator med Macpatric
När du väljer att köpa eller hyra en Apple-dator från Macpatric, garanteras du förstklassig service och snabb leverans direkt från...
Klisterlapparna på tur: Apple och hållbarhet
Apple har länge varit en pionjär när det gäller hållbarhet och miljövänliga initiativ. Men när de nyligen beslutade att sluta...