Final Cut Pro kommer äntligen till iPad

14 Maj 2023

Apple har meddelat att de snart kommer att släppa sina två välkända professionella appar till iPaden. Final Cut Pro och Logic Pro kommer att lanseras i App Store den tisdagen den 23 maj 2023. Båda apparna kommer att vara fullt utrustade professionella applikationer som kan spela in, redigera och exportera video och ljud, men omgjorda för iPadens pekskärmsgränssnitt och mobila möjligheter. Apple har valt en prenumerationsmodell för dessa iPad-appar. Båda appar släpps den 23 maj och det går att testa gratis i en månad. Sedan blir månadskostnaden på 69 kronor. 

iPad till iPad

Final Cut Pro för iPad har följande funktioner

Final Cut Pro för iPad har omarbetats helt med en ny pekgränssnitt och mer intuitiva verktyg som fungerar med både pekning och stylus.
Den har fullständigt stöd för multi-touch, vilket innebär att din tidigare muskelminne för att manipulera tidslinjen inte kommer att vara bortkastad. Istället kan du direkt röra de element du justerar.
Apple har även utvecklat ett nytt jog-hjul gränssnittselement för Final Cut Pro för iPad som låter dig navigera tidslinjen, flytta klipp och göra bild-för-bild-redigering med "bara en fingertoppsberöring".
Det finns också stöd för Apple Pencil med en ny funktion för live-ritning. Apple säger att du kan rita och skriva direkt på din videomaterial, vilket öppnar nya möjligheter för illustratörer och videoredigerare. Apple Pencil:s hovringsfunktion, som introducerades med M2 iPads, stöds också och gör att du kan snabbgranska och förhandsgranska klipp utan att röra skärmen. 

Vilka iPads kan köra Final Cut Pro för iPad?

Eftersom Final Cut Pro är den mer resurskrävande av de två apparna kräver den mer kraft. Därför är iPads som kan köra appen begränsade till de med M1-chipet eller bättre. Det innebär att du behöver minst en:
- iPad Air 5:e generationen eller nyare
- iPad Pro 11-inch 3:e generationen eller nyare
- iPad Pro 12-inch 5:e generationen eller nyare

Finalcut för iPad

Om de nya pekrelaterade funktionerna inte intresserar dig, så finns den vanliga Final Cut Pro-versionen med tangentbordsgenvägar och allt du älskar fortfarande i denna app. Det innebär att du kan ansluta iPaden och bekvämt redigera med ditt Smart Keyboard, eller så kan du ansluta till din skärm och hårddiskar med OWC Thunderbolt Go Dock. Faktum är att vi nyligen har satt samman en hel handledning om hur du gör din iPad Pro till en utmärkt video-redigeringsarbetsstation. Kolla in och köp den här.

Go Dock för iPad

Inspelning och redigering med flera kameror

En annan betydande skillnad med denna nya iPad-version av Final Cut Pro är att den inkluderar ett nytt Pro Camera-läge. Eftersom iPaden har inbyggda kameror ville Apple integrera videokapning i sin redigeringsapp. Inom Final Cut Pro för iPad kan du spela in video i porträtt- eller landskapsläge och manuellt kontrollera fokus, exponering och vitbalans. Appen stödjer också ljudövervakning.
Det finns också fullt stöd för redigering med flera kameror här, med automatisk synkronisering av klipp som gör att redigerare kan växla mellan vinklar eller kameror inom ett klipp med flera kameror genom att helt enkelt trycka på skärmen.

Final Cut iPadOS

AI-redigering och inbyggda grafik/effekter

Apple har även lagt till maskininlärning i Final Cut Pro för iPad för att påskynda tidskrävande redigeringsuppgifter. Funktionen Scene Removal Mask gör det möjligt för redigerare att ta bort eller ersätta bakgrunden bakom en subjekt utan att behöva använda en grönskärm. Appen har även funktioner som Auto Crop och Voice isolation. Appen har också inbyggda grafik, effekter och ljud, inklusive HDR-bakgrunder, anpassningsbara animerade mönster och proffskvalitetsljudspår som automatiskt justerar sig efter videons längd.

Macpatric har iPad Pro på lager till bra pris

Liknande läsning

iPad Köpguide 2024: Hitta den perfekta iPaden för dig
Att välja rätt iPad kan kännas förvirrande med så många modeller att välja mellan. Här är en detaljerad guide för...
Apple avtäcker nya iPad Air med M2-chippet – här är allt du behöver veta
Den 7 maj 2024 presenterade Apple från Cupertino i Kalifornien, sin senaste innovation inom iPad-serien. Denna uppdatering inkluderar en omarbetad...
Apples nya iPad Pro med M4-chipp och oled-skärm
Apple har presenterat den sjunde generationen av iPad Pro, som lovar betydande förbättringar i både prestanda och skärmteknologi. Den nya...