Du behöver dessa enheter och kablar för att få ut det mesta av din nya iPhone 15 Pro

21 Sep 2023

Skillnader i USB-C-porten mellan iPhone 15 Pro-modellerna och den vanliga iPhone 15

iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max har en annan USB-C port jämfört med de icke-pro-modellerna av iPhone 15. Även om alla iPhone 15-modeller levereras med samma standard vita Apple USB-C-kabel, behöver du en annan kabel för att fullt ut utnyttja iPhone 15 Pro:s funktioner.

Med tillägget av USB-C kan iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max direkt överföra 4K ProRes-material till snabba externa SSD-enheter. För att verkligen dra nytta av detta nya mobila arbetsflöde vill du ha en liten och slitstark enhet.

Med Apples senaste iPhones bara dagar ifrån att landa i händerna på smartphone-älskare överallt, är det dags att börja fylla på med tillbehören du behöver för att få ut det mesta av din nya enhet(er) – särskilt den nya iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max.

iPhone Pro-modellerna har länge särskiljts från de icke-Pro-modellerna i sortimentet med funktioner som är exklusiva för Apples toppmodeller. Detta inkluderar bland annat en teleobjektivlins, större bildsensorer, snabbare chip, mer RAM, större lagringskapacitet, med mera.

Många av dessa särdrag gäller fortfarande i år. Faktum är att man skulle kunna hävda att detta är det första året där Apples ”Pro” iPhones verkligen börjar leva upp till sitt namn.

iPhone 15 Pro

 

En av de mer diskreta men kanske mest betydelsefulla skillnaderna mellan iPhone 15 och iPhone 15 Pro-modellerna är deras nya USB-C-port.

Efter mer än ett decennium av att ha använt sin proprietära Lightning-kontakt för att ladda och överföra data till och från iPhones, har Apple bytt ut sortimentet till den allestädes närvarande USB-C-kontakten. Även om USB-C-portarna på iPhone 15 och iPhone 15 Pro-modellerna ser likadana ut, är de väldigt olika när det kommer till kapabilitet.

På grund av de olika kapabiliteterna hos dessa portar, om du ska skaffa en iPhone 15 Pro eller iPhone 15 Pro Max snart och du planerar att fullt ut dra nytta av de nya arbetsflödena denna enhet möjliggör, kommer du att behöva dessa kablar och externa enheter.

Har iPhone 15 Pro en bättre USB-C-port än iPhone 15? Fördelen med att byta till USB-C för iPhone-användare är att du troligtvis redan har massor av USB-C-kablar liggande hemma. Det beror på att denna kontakt har antagits av nästan varje större och mindre elektronikpryl 2023. Med övergången till USB-C på iPhone använder nu alla Apples huvudprodukter den, vilket innebär att du kan ladda din iPhone, Mac och iPad med en enda kabel.

Det finns dock också en nackdel med USB-C. Alla USB-C-portar och kablar är inte skapade lika. Inte alls.

Det beror på att USB-C bara är en kontaktyp snarare än en standardiserad dataöverföringsprotokoll. Du kan ha tre olika kablar – alla med USB-C-kontakter – och få tre olika nivåer av dataöverföring och laddningshastighet från dem. Kablar som använder USB-C-kontakter kommer i en mängd olika varianter: USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, USB3.2, USB 4 och Thunderbolt.

iPhone 15 och iPhone 15 Pro-modellerna är ett perfekt exempel på de skillnader i prestanda du kan få från denna enda port: Medan alla fyra nya iPhones har en USB-C-port, är portarna på iPhone 15 och iPhone 15 Plus klassificerade med USB 2.0-hastigheter, medan iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max har USB 3.2-hastigheter.

Det innebär att de icke-pro iPhone 15 och iPhone 15 Plus är begränsade till en dataöverföring på endast 480 Mbps. Tyvärr är det exakt samma dataöverföringshastighet som iPhones redan hade med en Lightning-port. Så, USB-C representerar inte mycket av en uppgradering för icke-Pro iPhone-användare förutom övergången till en mer vanlig kontakt.

Å andra sidan kommer iPhone 15 Pro-användare att se en massiv uppgradering med övergången till USB-C. Med USB 3.2-hastigheter kan iPhone 15 Pro-användare överföra data till och från sina iPhones med hastigheter upp till 10 Gbps – en massiv ökning med 20 gånger.

Det betyder att iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max har en mycket mer kapabel USB-C-port än iPhone 15 och iPhone 15 Plus. Trots dessa skillnader levererar Apple dock både Pro och icke-Pro iPhone 15-modellerna med samma USB-C-kabel: en klassificerad med USB 2.0-hastigheter.

Vilken är den bästa USB-C-kabeln för iPhone 15 Pro? Det innebär att för att få full dataöverföringshastighet när du laddar ner material eller bilder från en iPhone 15 Pro till en dator, behöver du koppla samman de två med en USB-C-kabel som klarar av USB 3.2-hastigheter.

När du väljer en USB-C-kabel för snabb dataöverföring är det säkraste att välja en Thunderbolt 4-kabel, som dessa från OWC. Dessa kablar tar verkligen bort gissningsarbetet från att hitta rätt USB-C-kabel för dina behov.

Det beror på att Thunderbolt är en datastandard byggd ovanpå USB-C-kontakten och finns i alla moderna Macs och iPad Pro-modeller. Så en Thunderbolt 4-kabel har den USB-C-kontakt du behöver och den garanterar 10Gbps hastigheter eftersom den faktiskt är konstruerad för att uppnå 4 gånger den mängden när den används med Thunderbolt-enheter.

Så med en OWC Thunderbolt-kabel i hand kan du ansluta vilken iPhone, Mac, PC, iPad, Chromebook eller Surface-platta som helst med en Thunderbolt 3-, Thunderbolt 4-, USB-C- eller USB4-port till vilken enhet, skärm eller strömförsörjning som helst med Thunderbolt 3-, Thunderbolt 4-, USB-C- eller USB 4-port. Med laboratorietestad 100% universell USB-C-kompatibilitet och prestanda garanterar denna Type C till Type C-anslutningskabel att du alltid har rätt kabel som helt enkelt fungerar.

Medan Apple säljer en 1 meter Thunderbolt-kabel för 995 kr kallad för Thunderbolt 4 Pro-kabel (usb-c) (1 m) kan du få en OWC Thunderbolt 4/USB-C Cable för 360 kr hos Macpatric. 

Men Thunderbolt-kablar är inte bara för datatransfer. De är också det säkraste sättet att ladda din iPhone 15 Pro. Skaffa dina OWC-kablar här.

Vilka är de bästa externa enheterna för iPhone 15 Pro? Tillägget av en USB-C-port innebär inte bara att du kommer att kunna ansluta din iPhone till en dator för snabbare överföring. Det betyder också att du kommer att kunna ansluta direkt till snabba externa enhetslösningar.

Specifikt har Apple aktiverat 4K 60fps ProRes-videofilmning på iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max. Du kommer dock att behöva ansluta din iPhone till en extern enhet först för att aktivera denna inställning, eftersom den massiva filstorleken för dessa ProRes-filer snabbt skulle fylla lagringen på de flesta iPhones. Apple säger att en 1 minuts fil av 4K, 60fps, ProRes-film är ungefär 6GB stor.

För att filma i ProRes och överföra RAW-foton och video på språng från din iPhone 15 Pro vill du ha en liten men extremt hållbar extern enhet med ultrahög hastighet. Ingen enhet uppfyller dessa standarder bättre än OWC Envoy Pro Elektron.

Elektron

 

Envoy Pro Elektron är den snabbaste, tuffaste, mini-universella bärbara USB-C SSD:n. Med överföringshastigheter på upp till 1 011MB/s matchar Elektron perfekt kapabiliteterna hos iPhone 15 Pro USB-C-port. Dessutom finns Elektron i kapaciteter upp till 2TB, vilket ger dig gott om utrymme för att överföra all den härliga, 4K, 60fps ProRes-filmmaterialet från iPhone 15 Pro.

Men låt oss säga att du vill ha något ännu mer kompakt. Envoy Pro Mini är storleken på ett tummenhet men packar extrem hållbarhet med blixtsnabba SSD-hastigheter.

OWC Envoy Pro mini USB-C + USB-A (10Gb/s) Portable SSD

Liknande läsning

Nu i lager: OWC Envoy USB 3.2 – den bärbara SSD med blixtsnabb hastighet
Vi är glada att meddela att den nya OWC Envoy USB 3.2 NVMe SSD nu finns tillgänglig hos oss. Denna...
Macpatric och OWC: Partnerskapet som definierar teknik och kvalitet
Macpatric är den officiella svenska Premium-partnern till Other World Computing. OWC erbjuder ett brett sortiment av tekniska produkter kända för...
Den ultimata guiden till att ansluta flera skärmar till din M1, M2, eller M3 MacBook
Hur du ansluter flera skärmar till din MacBook med M1, M2 eller M3-chip Sedan Apple introducerade sina första Mac-datorer med...