Behöver du en lång Thunderboltkabel? Kanske en optisk?

29 Apr 2023

En Thunderbolt 4-kabel kan vara upp till 3 meter lång och fortfarande upprätthålla den maximala överföringshastigheten på 40 Gbps. Om du använder en längre kabel kan det resultera i en minskad hastighet på överföringen.

Apple Thunderbolt 4 Pro-kabel (3 m) är förhållandes vis dyr om man jämför med OWC Thunderbolt 4/USB-C kabel som dock bara finns som längst 2 meter.

Det är också värt att notera att om du använder en längre kabel än 0,5 meter kan det vara viktigt att välja en högkvalitativ kabel som har rätt specifikationer för att säkerställa en stabil och pålitlig anslutning. Då kan det vara bättre att använda en optisk Thunderbolt-kabel, som är utformad för att möjliggöra längre överföringsavstånd utan att påverka överföringshastigheten.

Det är också viktigt att tänka på att Thunderbolt 3-kablar kan användas med Thunderbolt 4-enheter, men att hastigheten kommer att begränsas till Thunderbolt 3-hastigheter på 40 Gbps. Om du vill utnyttja Thunderbolt 4-teknikens fulla hastighet på 80 Gbps, måste du använda en Thunderbolt 4-kabel.

Om man behöver längre än 3 meter?

Optiska Thunderbolt-kablar är en typ av höghastighetsdatakabel som används för att överföra stora mängder data mellan enheter med hög hastighet. Dessa kablar använder ljus för att överföra data, vilket ger en mycket snabbare överföringshastighet än traditionella kablar som använder elektriska signaler.

En optisk Thunderbolt-kabel består av två tunna fiberoptiska kablar som är inneslutna i en skyddande hölje. Dessa kablar använder ljusstrålar för att överföra data mellan enheter och kan stödja överföringshastigheter på upp till 40 Gbps. Detta gör dem till ett idealiskt val för överföring av stora filer, till exempel högupplösta videor eller grafikintensiva applikationer.

Optiska Thunderbolt-kablar används främst för att ansluta Mac-datorer och andra Apple-enheter, men de kan också användas för att ansluta andra enheter som stöder Thunderbolt-teknik. Kablarna är vanligtvis tillgängliga i längder upp till 3 meter och kan vara lite dyrare än traditionella kablar, men de ger en överlägsen överföringshastighet och prestanda som kan vara väl värt priset för de som behöver snabb dataöverföring.

Corning är en tillverkare av optiska kablar och tillbehör, inklusive Thunderbolt-kablar. Corning Thunderbolt Optical Cables är optiska kablar av hög kvalitet som är utformade för att leverera högsta möjliga prestanda för Thunderbolt-enheter.

Dessa kablar är tillverkade av ultratunna fiberoptiska kablar som är inneslutna i en robust kabelmantel, vilket ger en hög grad av hållbarhet och skydd för kablarna. Corning Thunderbolt Optical Cables finns i längder upp till 50 meter, vilket ger användare flexibilitet att placera enheter längre ifrån varandra.

Dessa kablar har också en överföringshastighet på upp till 40 Gbps, vilket gör dem idealiska för snabb dataöverföring och högupplöst video. Corning Thunderbolt Optical Cables är kompatibla med både Thunderbolt 2 och Thunderbolt 3-teknik och kan anslutas till enheter som stöder dessa standarder.

Corning är en av de mest respekterade och betrodda tillverkarna av optiska kablar och deras Thunderbolt Optical Cables är en populär och pålitlig lösning för dem som behöver snabb och pålitlig dataöverföring.

Driva extern enhet med ström från optiskt kabel?

Nej, det går inte att överföra ström genom en optisk Thunderbolt-kabel. Optiska Thunderbolt-kablar är utformade för att överföra data genom ljusimpulser och är inte avsedda att användas för att driva enheter eller överföra ström.

Därför behöver enheter som behöver ström, till exempel en bärbar dator eller en extern hårddisk, en separat strömkälla eller en annan strömförsörjning. Detta kan innebära att man använder en separat strömkabel eller en annan anslutningstyp som stöder strömförsörjning, till exempel USB-C med stöd för Power Delivery (PD).

Det är viktigt att notera att Thunderbolt 3 och Thunderbolt 4-kablar kan stödja strömförsörjning genom en teknik som kallas "USB-C Power Delivery" (PD), men detta gäller inte för optiska Thunderbolt-kablar. Om du behöver överföra både data och ström via samma kabel kan det vara lämpligt att använda en annan anslutningstyp som stöder både data och strömöverföring, till exempel USB-C med stöd för Power Delivery.

Fungerar det med USB-tillbehör med optisk Thunderbolt-kabel?

Nej, det är inte möjligt att ansluta USB-tillbehör till en optisk Thunderbolt-port eftersom USB och Thunderbolt är två olika protokoll. Optisk Thunderbolt används för att ansluta Thunderbolt-enheter, som skärmar, lagringsenheter eller ljudgränssnitt, medan USB används för att ansluta USB-enheter som tangentbord, mus eller externa hårddiskar.

Optisk Thunderbolt-teknik, som använder fiberoptiska kablar istället för koppartrådar, kan emellertid bidra till att förlänga överföringsavståndet för Thunderbolt-signaler utan att förlora hastighet eller signalstyrka. Detta kan vara användbart för användare som behöver överföra stora datamängder över längre avstånd, till exempel vid arbete med högupplösta videofiler

 

Macpatric har Corning Thunderbolt Optical kablar på lager

 

Liknande läsning

Macpatric och OWC: Partnerskapet som definierar teknik och kvalitet
Macpatric är den officiella svenska Premium-partnern till Other World Computing. OWC erbjuder ett brett sortiment av tekniska produkter kända för...
Den ultimata guiden till att ansluta flera skärmar till din M1, M2, eller M3 MacBook
Hur du ansluter flera skärmar till din MacBook med M1, M2 eller M3-chip Sedan Apple introducerade sina första Mac-datorer med...
Dockningsstationer för MacBook
I dagens dynamiska arbetslandskap är flexibilitet och anslutningsmöjligheter avgörande för effektivitet och produktivitet. Apple's MacBook, känd för sin robusta prestanda...